Waterontharder
Waterontharder kopen?
Een waterontharder kopen? Lees dit stuk voordat je overgaat tot de aanschaf van een waterontharder. Er gaan immers genoeg mythes rond over waterontharders en er is veel te kiezen. Zorg ervoor dat je je eerst goed inleest.
Via MHD kunt u een afspraak maken voor een gratis adviesgesprek. Na dit gesprek bieden wij u de waterontharder aan die past bij uw wensen en behoeften.
Het is belangrijk om te weten dat een waterontharder niet duur hoeft te zijn om effectief te zijn. Er zijn zelfs veel goedkope modellen op de markt die net zo goed werken als duurdere! Ze hebben echter wel regelmatig onderhoud nodig om optimaal te functioneren.
Bovendien is het belangrijk te beseffen dat er tegenwoordig veel verschillende soorten waterontharders op de markt zijn en dat elk model zijn eigen unieke kenmerken heeft waardoor het zich onderscheidt van de rest (of juist niet). Sommige modellen gebruiken bijvoorbeeld zout, andere kaliumchloride als hoofdbestanddeel en weer andere gebruiken beide!
Dus als u op zoek bent naar informatie over de werking van deze apparaten, blijf dan lezen, want dit artikel geeft u precies wat u nodig hebt.
Wat is een waterontharder?
Hard water kan allerlei problemen veroorzaken in uw huis. Het kan uw leidingen en apparaten verstoppen, zeep en schoonmaakmiddelen minder effectief maken en zelfs vlekken achterlaten op uw gootstenen, badkuipen en andere oppervlakken.
Een oplossing om hard water thuis te bestrijden is het installeren van een waterontharder. Een waterontharder is een apparaat dat wordt geïnstalleerd waar de waterleiding het huis binnenkomt. In de meeste gevallen zal dit de meterkast zijn. Hard water dat via de waterleiding de ontharder instroomt, wordt hier door ionenuitwisseling onthard. Tijdens dit proces worden calcium en magnesium uit het water verwijderd. Calcium en magnesium worden vervangen door natrium, waardoor de pH-waarde van het water neutraal blijft. Vervolgens zal het zachte water de ontharder weer verlaten en naar de waterleidingen in het hele huis stromen. Zo bent u ervan verzekerd dat er geen hard water meer uit uw kraan komt, waardoor u nooit meer hoeft te ontkalken.
Wat is hardheid van water?
We weten allemaal dat water een belangrijk onderdeel is van onze voeding, maar waaruit bestaat het precies?
Water bestaat uit verschillende bestanddelen, waaronder: magnesium, calcium, kalium, nitraat, sulfaat, chloride en waterstofcarbonaat. Vrees niet! Dit zijn zulke kleine bestanddelen dat je er geen last van hebt als je het drinkt. De kwaliteit van het kraanwater in Nederland is zo hoog dat u gewoon uit de kraan kunt drinken. Dit in tegenstelling tot andere landen waar bijvoorbeeld het chloridegehalte veel hoger is en je ziek kunt worden als je tijdens je vakantie water uit de kraan drinkt (vooral omdat je het niet gewend bent).
De hardheid van water wordt bepaald door de hoeveelheid calcium in het water. Om deze hardheid aan te geven wordt de afkorting DH gebruikt. Dit staat voor Duitse Hardheid. Hoe harder het water, hoe hoger de DH. Ter indicatie:
- 0-4,2 DH: zeer zacht water
- 4,3-8,2 DH: licht hard water (kalkafzetting)
- 8,3-12,5 DH: gemiddeld hard water (onherstelbare schade aan apparaten)
- 12,6-18,1 DH: hard water
- 18,1 en hoger DH: zeer hard water
Nadelen van hard water
Hard water tast uw huishoudelijke apparaten, huid en haar aan. Het meest bekende en zichtbare nadeel van hard water is kalkvorming. De kalk slaat vooral neer op kranen, tegels en douchewanden, maar komt ook terecht in huishoudelijke apparaten, de vaatwasser en wasmachine, de cv-ketel, waterkoker en koffiezetapparaat. Dit kan de levensduur van waterverbruikende apparatuur aanzienlijk verkorten. Apparatuur wordt niet warm genoeg, waardoor er meer energie nodig is, zodat u niet langer energiezuinig bent en een hogere energierekening krijgt. Bij hard water schuimt zeep minder goed, zodat je meer zeep nodig hebt, wat sowieso niet goed is voor het milieu, je kleren of je huid. Er schijnt zelfs een verband te zijn tussen hard water en eczeem.